KONTAKT
Tomáš Chupek
IČ: 70206252
DIČ: CZ7912092595
Nám. Příbramské 498/2
46001 Liberec
<< zpět | RÁDCE: Jak na ergonomii kuchyně

RÁDCE: Jak na ergonomii kuchyně

Autor: Tomáš Chupek

Každé plánování kuchyně by mělo začít u ergonomie, tedy jak ji naplánovat, aby co nejvíce vyhovovala všem činnostem, které v ní provozujete. Díky tomu ušetříte mnoho zbytečných kroků a svá záda při ohýbání pro pomůcky. Vaření a vše s tím související bude o to větším potěšením.

Představte si svou kuchyň rozdělenou na několik základních zón:

ZÓNA ZÁSOBY

Místo, kam budete ukládat potraviny. Mělo by být snadno přístupné a na jednom místě.

ZÓNA UKLÁDÁNÍ

Zde budou umístěné všechny příbory, skleničky, talíře, misky….v této zóně je ideální umístit i myčku, ze které budete nádobí ukládat na své místo.

ZÓNA MYTÍ

Mytí je hned po přípravě jídla nejčastější činnost, kterou v kuchyni provádíme. Součástí je dřez s místem na odkapávání. Ideální je zde mít i místo, kam můžeme uložit čistící prostředky, kartáče na nádobí apod. V této zóně je i myčka.

ZÓNA PŘÍPRAVA JÍDLA

U pracovní desky, kde krájíte, mícháte a prostě připravujete veškeré jídlo, mějte po ruce náčiní k tomu potřebné – nože, prkýnka atd. Tato zóna se nachází mezi „vařením“ a „mytím“.

ZÓNA VAŘENÍ/PEČENÍ

Této zóně dominuje sporák, kolem kterého je ideální mít na dosah hrnce, pánve a vařečky. U trouby pak plechy. V této zóně je dobré mít i koření a oleje.

 

Zóny podle tvaru kuchyně aneb každá kuchyně má své řešení

Pět zón, které jsme si představili výše, jsou součástí každé kuchyně. Pro praváky je ideální mít zóny poskládané ve směru hodinových ručiček v následujícím pořadí: Zásoby, Ukládání, Mytí, Příprava, Vaření/pečení. Pro leváky přesně naopak, tedy proti směru hodinových ručiček.

 

Snadný přístup do skříněk

Další věcí, kterou je třeba hned po ergonomii vyřešit je způsob přístupu do úložných prostor kuchyně. Tím jsou myšleny všechny výsuvné, výklopné systémy a další způsoby otevírání. Zamyslete se nad tím, co vše ve své kuchyni máte uložené a co nejčastěji používáte. S moderními systémy je možné vše naplánovat tak, aby to bylo dostupné na první nahmátnutí.

Zásuvky místo klasických skříněk

Zásuvku jednoduše vysunete a hned vidíte vše, co je v ní uložené včetně toho vzadu. Nemusíte si klekat, shýbat se a složitě se probojovávat k věcem vzadu.

Výklopy vzhůru pro volný přístup

Otevíráním dvířek k sobě do prostoru kuchyně si ubíráte prostor. Oproti výklopům je musíte otevřít naplno anebo vám zůstane jedna ruka na dvířkách. Výklop zůstane otevřený jen tak, jak chcete. Je to jasná volba.

Plné vysunutí zásuvky

Plynulé vysunutí zásuvky na 100% zajistí dokonalý přístup ke všem uloženým věcem až do zadní prostor.

Do kterého patra, co uložit?

Uložte veškeré náčiní dle toho, jak často jej používáte. Správná ergonomie uložení ušetří vaše záda – náročné shýbání a natahování omezíte na minimum.

Uspořádání uvnitř zásuvek

Přihrádky na příbory jsou samozřejmostí, která nám usnadňuje držet každý kousek přesně tam, kde chceme. Pořadače je však možné využít i na další náčiní, které nechceme, aby si libovolně cestovalo po šuplících. Využití u nich najdete například pro vařečky a podběráky, mycí prostředky, poklice atd.

 

 

Zdroj. www.blum.com

Další články

RÁDCE: Jak na ergonomii kuchyně

RÁDCE: Jak na ergonomii kuchyně

Tomáš Chupek
Každé plánování kuchyně by mělo začít u ergonomie, tedy jak ji naplánovat, aby co nejvíce vyhovovala všem činnostem, které v ní provozujete. Díky tomu ušetříte mnoho zbytečných kroků a svá záda při ohýbání pro pomůcky. Vaření a vše s tím související bude o to větším potěšením.
16. 10. 2018
INSPIRACE: V Jablonci mají kuchyň s výhledem

INSPIRACE: V Jablonci mají kuchyň s výhledem

Tomáš Chupek
Jasný ráz místnosti v domku v Jablonci nad Nisou určené pro kuchyň dává velké okno, od kterého se celá realizace odvíjela.
22. 5. 2018